Maramuresul este împărţit în patru ţări, fiecare cu propriile sale obiceiuri şi stiluri de viaţă. Maramuresul Istoric este situat în partea de NE a judeţului, Ţara Lapusului in Partea de SE, Ţara Chioarului se află în S şi Ţara Codrului este situat într-o mare parte a V şi N din Maramures.
- Tara Maramuresului, cunoscuta si sub numele de Maramuresul istoric, este impartita pe vai: Valea Marei, Valea Izei, Valea Cosaului , Valea Viseului si Valea Tisei.
Valea Izei este pur şi simplu frumoasă. Imaginaţi-vă un mic sat cu case situate de-a lungul raului, râu situat in umbra de dealuri şi munţi. Odata ajunsi in Iza va veti simti imediat ca si acasa. Daca faceti o mica plimbare de-a lungul ulitelor locuite de sateni, puteti ajunge la locul unde satenii trudesc zi de zi, campiile din imprejurimi.
> Bârsana este unul dintre cele mai populare locuri de pelerinaj din cauza mănăstirii ce se află aici. În toate mănăstirile şi bisericile din Maramureş joacă un rol important. Duminica și sărbătorile sunt zile speciale la Barsana, mai ales în timpul verii când rugăciuni şi cântece poate fi auzite în aer liber. Biserica din lemn de la Bârsana se afla in patrimoniul UNESCO.
> Bogdan Voda reflecta frumusetea descoperita de orice vizitator al Maramuresului. Aici este o biserica de lemn frumoasa ce a fost construita in anul 1718. Interiorul ei este foarte bine conservat.
> Botiza este o asezare traditionala unde se gasesc unele din cele mai primitoare structuri de cazare. Pe masura ce descoperiti Botiza o sa aveti senzatia ca va aflati intr-un alt timp. Vizita in aceasta localitate va ofera posibilitatea sa patrundeti in viata de zi cu zi a maramuresenilor.
> Ieud este un sat de muncitori şi oameni ospitalieri. Dacă alegeţi să vizitaţi şi dimineaţa devreme Ieud, veţi vedea modul în care femeile şi bărbaţii încep ziua de muncă. Biserica veche din deal de la Ieud a fost construită la începutul secolului al XVII-lea.
> Poienile Izei gazduieste o biserica de lemn care se afla in patrimoniul UNESCO
> Stramtura se afla la cativa kilometri de Manastirea Barsana si este o asezare lunga si ingusta cu un numar de 5000 de locuitori; este situata de-a lungul raului Iza.
Valea Marei Cel mai bun mod de a explora Valea Marei este, probabil, cu bicicleta sau pe jos. Orasul Ocna Sugatag, este situat pe o creasta si principalele atractii sunt băile de apă sărată. Este o locaţie centrală în cazul în care există multe locuri si unde puteti incepe explorarea judetul Maramures. Pentru a ajunge din Ocna Sugatag pe Valea Marei trebuie sa mergeti pe drumul inspre Hoteni; din peisaj nu lipseste Creasta Cocosului. Casele de lemn in stil medieval si surile alcatuiesc peisajul in drumul spre Hoteni.
Drumul spre Breb si Hoteni ne prezinta o arhitectura impresionanta a portilor inalte de lemn ce constitue atractia principala.
Valea Viseului – Situata in Nord-estul judetului Maramures, în depresiunea intramontana cunoscuta sub denumirea de Depresiunea Maramuresului, pe valea Viseului la confluenta acestuia cu râul Vaser.
- Tara Lapusului de azi ne ofera o priveliste asupra vietii care o duc oamenii de aici; traiesc vremuri moderne, dar si mentin traditiile vechi de secole. Tehnicile vechi si cele noi de fabricare si prelucrare a lemnului se imbina armonios.
Povestea Tarii Lapusului este una a lemnului si a produselor forestiere. Totusi ea incepe cu cateva mii de ani in urma, cand dacii liberi au format grupuri mici si au populat regiunea. Oamenii acestor timpuri au lasat in urma lor numeroase vase de lut si ornamente facute din os si aur.
- Tara Chioarului este deosebit de interesanta dar nu atat de mult cercetata in comparatie cu zona Maramuresului istoric. Deosebit de bogat si interesant este folclorul muzical, literar si coregrafic legat de obiceiurile de nastere, nunta, inmormantare, claca, sezatoare.
Diversitatea reliefului aici – de la lunci pana la dealuri inalte si munti- si-a pus amprenta asupra structurii localitatilor, care variaza de la satul cu gospodarii rasfirate pana la cel cu gospodarii aglomerate.
- Tara Codrului este situata intre Culmea Codrului si Valea Somesului. Zona cu o veche traditie in arta populara, pastreaza si astazi obiceiuri, ocupatii si obiective ce ii confera un real potential turistic.
Casele traditionale, asemanatoare celor din Chioar au d eobicei planul format din trei incaperi. In cadrul gospodariei constructia cea mai impunatoare si mai ornamentata este sura, care a influentat puternic planul de baza al surilor din Chioar si Lapus.
I am a native spaeker of Romanian and I like to add a couple of observations. Nea and omat are not regionalisms (at least these days), they are understood everywhere in Romania. However, nea and omat are used mostly in literary works, zapada replaced them in daily usage.